Klimaatbeheersing met Iotta

IN 3 STAPPEN NAAR EEN VEILIGER KANTOOR

 

Meten is weten

 1. Meet de luchtverversing met Iotta sensor. Heeft u een probleem? Waar? En wanneer? Melding bij drempelwaardes

   

 2. Meet het gebouwgebruik (met dezelfde sensor)
  Blijven mensen zich houden aan de beperkingen die zijn ingesteld?
  Is het nodig een ‘reminder’ rond te sturen, of kan er juist een compliment uit?

   

 3. Neem n.a.v. de metingen maatregelen waar nodig en
  toets met de metingen de effectiviteit van de maatregelen.

Luchtverversing

Krijg live via de app melding als de drempelwaardes van de Co2 in de ruimte overschreden worden. 

Gebouw gebruik

Hoeveel mensen zitten er in 1 ruimte, houden mensen zich aan de beperkingen die zijn ingesteld? 

Metingen

Toets met de metingen de effecitiviteit van de maatregelen. 

Review

Willem Adriaanssen, Business Partner bij HEVO
“Sinds wij de sensoren van IOTTA hebben geinstalleerd in ons kantoor hebben wij de eigen

Mark Klaassen

Mark Klaassen

Facility Manager

Ilse de Koning

Ilse de Koning

Covid Task force Director

Hugo Flink

Hugo Flink

Gebouwbeheer Rijksvastgoed

Waar wij goed in zijn in tijden van corona

GEZONDE LUCHT

Anderhalve meter. Schoonmaken. Pijlen op de grond. Plexiglas schermen. We doen er alles aan om een veilige werkomgeving te creëren.

Anderhalve meter afstand houden voorkomt dat we elkaar rechtstreeks besmetten. De druppels die vrijkomen bij praten, hoesten en niezen vallen binnen deze afstand op de grond. Er zijn echter ook steeds meer aanwijzingen dat Corona ook overdraagbaar is via veel kleinere druppels. Deze zogenaamde aerosolen blijven veel langer in de lucht hangen.

Ventileer!

De oplossing? Wetenschappers en autoriteiten zijn het erover eens: ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Maar wanneer ventileer je nu voldoende?

In deze warme periode is goed ventileren snel geregeld: zet ramen en deuren open. Maar wat als je werkruimte geen ramen heeft? En wat als we die weer gaan dichthouden op de naderende koudere dagen? Dan zijn we aangewezen op de kwaliteit van het ventilatiesysteem. Hoe weet ik of dat systeem voldoet?

Verse lucht

Onze binnenlucht wordt continu vervuild. Met o.a. chemische dampen uit meubels, stof uit tapijten, ozon uit printers en CO2 uit onze adem. En daar komen nu dan aerosolen bij. Luchtverversing is dé methode om binnenlucht te ontdoen van vervuiling. Dat is niets nieuws, juist daarom hebben we ventilatiesystemen. Bij goede ventilatie wordt de lucht in een ruimte voldoende snel vervangen door verse lucht, dat wil zeggen, lucht van buiten.

Meten is weten

Wij hebben jarenlange ervaring met het per ruimte meten van de luchtkwaliteit in kantoren. En daaruit blijkt dat het met de ventilatie lang niet altijd goed is gesteld. Soms komt dit door een verouderd ventilatiesysteem, soms doordat het slecht is afgesteld en soms omdat de kantoorindeling veranderd is. Vaak gaat het fout tijdens te drukke vergaderingen en soms structureel bij normaal gebruik. Vaak betreft dit oudere gebouwen, maar veelvuldig gaat het ook bij nieuw opgeleverde panden mis.

Er is maar 1 manier om te weten of de ventilatie voldoet: meet de luchtversheid.

Gelukkig is dat eenvoudig: het meten van CO2 concentratie in de lucht is een beproefde en alom geaccepteerde methode voor het vaststellen van de ‘versheid’ of ‘frisheid’ van lucht.

Continue meten van luchtversheid

Goede ventilatie is een wedloop. Vaak is de bron van de vervuiling nog aanwezig. Ademende, pratende, hoestende en niezende gebouwgebruikers vervuilen de lucht soms sneller dan dat het ventilatiesysteem aankan. Vooral in drukke vergaderruimtes of in volle klaslokalen zou eigenlijk een flinke bries moeten waaien om de lucht vers te houden.

Normaalgesproken is onvoldoende ventilatie in zulke situaties niet direct een probleem. Er is dan te veel CO2 en te weinig zuurstof in de ruimte, maar als dat niet te lang duurt is dat niet gelijk schadelijk. Vandaag duidt dit echter op een aanmerkelijk hoger besmettingsrisico van de gehele groep in de ruimte. Deze ‘uitschieters’ moeten dus ten alle tijden voorkomen worden.

Het verlagen van de bezettingsgraad helpt. Hoeveel dat helpt, en of dat helpt voor alle ruimtes, op alle momenten, is alleen vast te stellen door de versheid van de lucht continu te meten.

De luchtkwaliteitsmeting van iotta is een snelle, beproefde en betaalbare oplossing voor het continu meten van de versheid van de lucht. Het geeft u de instrumenten in handen om de effectiviteit van uw maatregelen te monitoren en bij te stellen waar nodig.

Wil je meer informatie over klimaatbeheersing in tijden van corona?
Say Hello!

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen contact met je op